Elskola
Välkommen till Storuman Energis elskola.
Här i elskolan förklarar vi på frågor kring el och elförbrukning, och ta del av tips och råd kring din förbrukning.
Vad förbrukar mest el hemma?
Detta beror helt på vart man bor, uppvärmningsform och de boendes energivanor. Bor man t.ex. i hus med direktverkande el, så är detta en stor faktor som påverkar elkostnaderna. Ett alternativ för att dra ner på kostnaderna är att uppgradera sitt värmesystem, som t.ex. att komplettera direktverkande el med en luftvärmepump.
Varmvatten drar mycket el, och brukar kosta runt en fjärdedel av vad värmen kostar. Det går åt mer varmvatten när man diskar för hand än det gör med en diskmaskin.
Kyl och frys är igång konstant och drar därför en del ström, antingen kan man byta ut dessa mot mer energieffektiva eller underhålla befintliga genom att rengöra baksidan av kyl och frys, så fungerar de mer effektivt och behöver inte arbeta lika hårt som när de är fulla med damm.
Hus vs Lägenhet - Vad förbrukar mest el?
Ett litet hushåll med två vuxna har en förbrukning på ungefär 2000 kWh/år. Ett större hushåll med 2 vuxna och 3 barn har en förbrukning på ungefär 5000 kWh/år. Villa med egen eluppvärmning är förbrukningen ungefär 10000–20000 kWh/år.
Vad är en kWh?
kWh står för kilowattimme och det är enheten för hur man mäter elförbrukning. Kilo betyder tusen, så 1 kWh är alltså 1000 wattimmar och det är kilowattimmar man köper när man köper sin el. Exempelvis en glödlampa som är 40 watt ”drar” 40 watt per timme, dvs 40Wh.
Vilken el får jag i mitt eluttag?
El produceras från flera olika energikällor, som sol, vind, vatten, kärnkraft och fossila källor. All el som produceras blandas i vårt elnät, och det är samma el som leder ut till eluttagen. När man väljer att köpa förnybar el så säkerställer man att den mängd el som används produceras på ett förnybart sätt. Detta innebär att ju fler som gör aktiva val och väljer el från förnybara källor så blir det mer förnybar el i blandningen i vårt elnät.
Vad är skillnaden på ett elnätsbolag och ett elhandelsbolag?
Elnätsbolag äger ledningarna som elen transporteras i. Vilket elnätsbolag du har beror på var du bor, och eftersom det endast finns ett nätbolag kan du inte välja nätbolag. Elhandelsbolag är de som levererar den el du använder och här kan man välja fritt bland olika bolag. T.ex. Storuman Energi är hela Sveriges elleverantör. Det är valet av elhandelsbolag som avgör hur elen produceras och i vissa fall vilken typ av elavtal man kan välja på, som exempelvis Elmixen som är unik hos Storuman Energi.
Vad innebär timmätning?
Det innebär att du köper el timme för timme. Precis som vid ett rörligt elavtal bestäms priset utifrån elbörsen. Konsumenter med timmätning kan få en lägre månadskostnad – men hur mycket billigare det blir är till viss del upp till konsumenten. Det att konsumenten aktivt styr sin elförbrukning till timmar då priset är lägre, exempelvis kvällar och nätter.
Timmätning är också väldigt bra ur en klimataspekt eftersom det är ett sätt att jämna ut Sveriges energikonsumtion. Fler kommer vilja förflytta sin elförbrukning till kvällar, nätter och helger, och därmed minskas Sveriges behov att importera smutsig och fossilproducerad el.
Vad menas med månadsavläst respektive timavläst?
Timmätning innebär att du betalar timme för timme för den el du förbrukar. Detta är ett effektivt sätt att påverka ditt elpris eftersom elpriserna varierar över dygnet. Om du däremot är månadsavläst betalar du ett snittpris för hela månaden - oavsett när du förbrukar el.
Vad är elbörsen?
Elbörsen, som heter Nordpool, är en handelsplats för el. Prissättningen styrs av tillgång och efterfrågan, och på denna börs är priset rörligt precis som på andra råvarubörser som exempelvis guld eller olja. Utifrån anmäld tillgång och efterfrågan sätts priser för alla timmar på dygnet, och priserna för morgondagen sätts idag. Om det produceras lite el, samtidigt som många vill köpa går priset upp. Och om det produceras mycket el och få vill köpa så går priset ner.
Vad består mitt elpris av?
Hos din elhandlare betalar du för de kilowattimmar du förbrukar med påslag, moms, elcertifikat och eventuella månads-eller årsavgifter. Hos ditt nätbolag består ditt elpris av en elnätsavgift som är din betalning för att du använder elnätet i ditt område. Den består av en abonnemangsavgift, en rörlig överföringsavgift och energiskatt.
Varför varierar priset på el mellan olika dagar, veckor och årstider?
Handeln med el sker på den nordiska elbörsen. På nordiska elbörsen säljer elproducenterna sin el till elhandelsbolag, exempelvis Storuman Energi. Priset sätts timme för timme året runt och styrs av utbud och efterfrågan vilket till stor del är ihopkopplat med vårt väder och våra årstider. När det är kallt och mörkt på vintern så använder vi mer el och när efterfrågan ökar så ökar elpriset. Medan under semestertider på varma och ljusa sommardagar, är efterfrågan låg och så även elpriset.
Vad styr elpriset?
Elpriset styrs av tillgång och efterfrågan. Efterfrågan handlar om när man använder elen, t.ex. när alla kommer hem från arbetet och ska påbörja sin matlagning, då ökar efterfrågan. Medan under natten när de flesta sover och inte använder el samtidigt så minskar efterfrågan. Tillgång handlar dels av hur mycket el som produceras, dels hur den produceras. Elpriset sätts efter den sista producerade timmen. Om det blåser lite eller att vi har för lite vatten i vattenmagasinen så behöver vi el producerad via kol och olja, och det medför att priset ökar.
Hur kan elen vara dyrare i södra Sverige än i norra Sverige?
Sverige är uppdelat i fyra stycken elprisområden där SE1 ligger högst upp i Norrland och SE4 längst ner i söder. I SE1 produceras väldigt mycket av vår el genom vattenkraft, tyvärr så har vi inte kapacitet att flytta den elen hela vägen ner till södra Sverige, vilket gör att om efterfrågan är hög i södra Sverige kan vi bli tvungna att importera el från andra länder, vilket då driver upp priserna.
Effekten kan skilja sig i våra exempel från effekten på dina apparater.
Du kan själv göra en uträkning på hur länge du kan köra energislukande apparater i ditt hushåll genom att kolla på maskinens effekt (Watt).
Räkna ut Timmar: 1000/antal Watt
Räkna ut Minuter: 1000/antal Watt x 60
- Diskmaskin istället för att diska för hand
För en disk går det åt ca. 15 liter vatten, med diskmaskinen sparar du in på både varmvatten och kallvatten. För att minska på användningen av varmvatten ska man endast sätta igång diskmaskinen när den är helt fylld.
- Duscha istället för att bada
Vid en dusch på 10 minuter går det åt ca. 120 liter varmvatten, ett badkar rymmer ungefär 150 liter. Om du vill spara energi kan du tänka på att inte duscha längre än 10 minuter, om du minskar duschtiden med 5 minuter kan du spara ca. 50–60 liter varmvatten. För att spara ytterligare kan man sänka temperaturen på vattnet lite för mer effektiv energibesparing.
Visste du att Gunde Svan, f.d. längdskidåkarens duschrekord är på 1 minut och 23 sekunder, under den tiden hann han med dusch inkluderat hårtvätt, samt både av- och påklädning. Varför inte tävla i familjen om vem som kan duscha snabbast?
- Tvätta i lägre temperaturer
Tvätta på 30 grader istället för 40 grader, och när det är möjligt att tvätta i 40 grader istället för 60 grader. Fyll tvättmaskinen när du väl ska tvätta, det kan göra mycket för energianvändningen.
- Undvik torktumlare
Torktumlare är energitjuvar som är både bekvämt och sparar tid, men det kostar därefter. Det går åt ca. 4 gånger mer energi att torka kläderna i torktumlare som det gör att tvätta dem. Därför kan man istället hänga sin tvätt över natten eller när det passar in i ens tvätt-schema. Om man köper sin el timme för timme kan man planera att starta energislukande maskiner när elpriset är som billigast under dygnet.
- Välj vitvaror som är mer energieffektiva
Enligt den gamla skalan som gick från D till A+++. Ju högre A+ desto mer energieffektiva är produkterna. Den nya energimärkningen är mer anpassad efter dagens produkter och går från G till A, helt utan plustecken. I dagsläget har de mest energieffektiva produkterna energimärkningen B eller C eftersom man vill lämna utrymme för utvecklandet av kommande energieffektiva produkter.
- Koka vatten i vattenkokare
Eller välj kastrull med rätt storlek. Vattenkokare tar mindre energi än det tar när man kokar upp vatten i en kastrull. Har man inte vattenkokare kan man tänka på att sätta kastrullen på en platta som inte är för stor för kastrullen, samt använda lock. Genom att använda lock kan man spara ca. 80% av energin.
- Det kostar mer att tina fryst mat i mikrovågsugnen
Det bästa sättet att tina upp fryst mat är i kallvatten, men detta är inte det mest energisnåla. Om du tinar maten i kylskåpet sparar du energi samtidigt som den frysta maten hjälper till att kyla ner ditt kylskåp. Har man bråttom, exempelvis för tillagning senare under dagen kan man tina maten i rumstemperatur.
- Dra ur kontakten för sådant som inte används
Dra ur alla laddare och andra adapters, samt maskiner som står på standby när du inte använder dem. En mobilladdare som sitter kvar i eluttaget drar ström även om man inte har mobilen inkopplad. Man kan köpa förlängningssladd med på/av-knappar för apparater som t.ex. Tv:n, så kan man stänga av den istället för att den ska stå på standby.
- Släck lamporna
Rum som inte används eller som du inte befinner dig i behöver inte ha lamporna tända. Vill man däremot ha lampor tända kan man ha i åtanke att LED-lampor är mer energisnåla än lågenergilampor, därför kan man byta ut dessa till LED-lampor. Det drar inte mer el för att man tänder och släcker ofta. Man kan även skaffa timer eller rörelsesensor som gör att lampan endast lyser när du är där.
- Isolera väggarna
Genom att isolera väggarna kan man hålla kylan ute när det är kallare årstider, men även på sommaren är det svalare pga. inte lika mycket värme släpps in. Att även byta fönster är en stor energibesparande åtgärd, de mest energieffektiva fönsterna är treglasfönster.
- Stäng dörrar till rum som inte används
Värmen eller kylan koncentreras när du stänger dörren, därför är det bra att stänga dörrar till de mindre rummen som inte används. Värmen cirkulerar i de öppna planen, eller i närheten av dina värmekällor. Man kan även tänka på att stänga av eller sänka temperaturen på elementen i sådana rum som inte används.
- Blockera inte elementen
Genom att blockera elementen med möbler eller liknande sprider sig inte värmen fritt i rummet och elementen kommer därmed inte upp i rätt effekt.
- Sänk inomhustemperaturen
Genom att sänka inomhustemperaturen med 1 grad sänker du dina uppvärmningskostnader med 5%. För att uppnå effekt borde man sänka temperaturen under en längre period, det räcker alltså inte att bara sänka temperaturen över natten.
- Se över läckande kranar
En droppande kran kan på ett år motsvara 100 badkar fyllda med vatten. Flera 100 liter vatten kan läcka från en trasig toalett. Välj snålspolande kranar och duschmunstycken, dessa är effektiva och kan minska vattenförbrukningen med 40%.
- Förbruka mindre
Det allra bästa sättet att dra ner på sina energikostnader är helt enkelt att försöka förbruka mindre. Genom att tänka sig för innan man tar ett bad, tinar upp fryst mat i mikrovågsugnen eller innan man kastar in tvätten i torktumlaren. Små förändringar gör stor skillnad, om alla hjälps åt.
Lågenergilampor och LED-lampor förbrukar mindre energi och har mycket längre livslängd än en vanlig glödlampa.
En glödlampa med 40W kan istället bytas ut till en lågenergilampa med 7W eller en LED-lampa med 6W.
Konverteringstabell: